Каталог материали
МДФ / МДФ aкрил
Доставчици
Промоции
Преглед декори Употреба и характеристики
Този материал има финна и хомогенна влакнеста структура. Гладката повърхност, високата здравина, перфектната обработваемост както на повърхнината, така и на ръбовете са предпоставки за много ефектни обработки при производството на мебели.

Поради високите качествени характеристики на MDF - плоскостите, като еластичност и якост на огъване, плътност, еднородна структура, точност на размерите и дебелините, голямото разнообразие на дебелините, нищожно набъбване след потапяне във вода, висока негоримост, ниско съдържание на формалдехид, този материал се явява заместител на масивната дървесина и я превъзхожда от гледна точка на намаляване операциите за обработка и намаляване себестойността на крайното изделие. MDF се явява и заместител на плоскостите от дървесни частици (ПДЧ), като материал с по-високи показатели и даващ възможности за нетрадиционни оформления на крайните изделия, както и за разнообразяване начините за повърхностни довършителни работи. Споменатите, а и много други характеристики определят използването на MDF - плоскостите в много области. Този материал е в основата на изработването на всякакви мебели, на подови настилки, на стенни облицовки, окачени тавани, вътрешни и външни врати, преградни стени и т.н.

Технологията за производсво на дървесно-влакнести плоскости със средна плътност - MDF е била развита в САЩ към края на 60-те години. Модерният материал се е наложил и е заел голям пазарен дял благодарение на своите отличителни свойства, като заместител на масивната дървесина - чист материал, без дефекти и като заместител на плоскостите от дървесни частици (ПДЧ) - в специалните области на използване. Към края на 70-те години са възникнали първите заводи за производство на MDF в Западна Европа.
видове В мебелното производство МДФ се използва няколко основни вида:

• МДФ - "гол" материал без никакви покрития;
• ламиниран МДФ - МДФ покрит с ламинат;
• фурнирован МДФ - МДФ плот покрит с естествен фурнир.
lemon.bg